Обявяването на серия № 2

Второ четене от поредицата. Този път в рамките на Пловдив чете 2017. Събитието ще се проведе на 16 юни, петък, от 20:00 часа и отново ще включва музика от Илко Биров и Илиян Ружин, а с Васил Георгиев, Владимир Полеганов и Мартин Петков ще прочетем по нещо нечувано и невиждано (добре де, непознато) в четири блока от по десетина минути.

Такива четения са особено интересни, защото ми позволяват да изпробвам в реално време пред публика текстове и идеи, върху които работя. Често до последно не съм сигурен какво ще представя.

И сега например ме занимава идеята, че така и не съм се спирал на някои детайли около „Отдел „И“. Втората световна война променя силно нещата и в истинската история, и в романа. Във връзка с Вазев – друга моя идея за роман или поредица от повести – и проучванията около него се запознах по-подробно с някои аспекти от пропагандата на нацистка Германия (засега повече подробности нямам), така че вниманието ми неминуемо се насочи към бойните действия в Северна Африка. Асоциацията с брутални механизирани сражения, безмилостна жега, свирепи пясъчни бури, напечена от слънцето пустиня, загубата, но и опазването на зрънцето човешко в хората, уловени в капана на историята, написана от някой друг, на практика се натрапва сама.

Или пък ще прочета откъс от редактираната версия на Вазев, кой знае? Тази нова версия наскоро попадна в ръцете на Мартин Христов, който отдели щедро от времето си, за да изчисти езика до по-поносимо за съвременния читател звучене. Повестта все не успява да попадне на внимателна публика. Досега съм чел откъси от нея на два пъти, и на двата пъти имаше обективни препятствия във въприемането ѝ – втория път на сцената при мен буквално щеше да се качи уличен пияница, развълнуван от скромното ни литературно четене, ужасно смешна малка подробност.

Освен че са интересни, такива четения си струва да бъдат посетени, за да получи човек представа какви ги вършат писателите, да им зададе въпроси, дори да ги провокира. Даже когато участвам в тях, слушам внимателно останалите четящи. Обикновено се представят текстове, които очертават добре картината на подводните течения и зараждащите се процеси в литературния ни живот, преди да се е стигнало до публикации в медиите и издаването на книги.

Разбира се, с нас ще носим и вече издадени книги. Заповядайте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *