That’s the plan, Stan, и др. подредби

Свободно поетическо общество публикуват разказа ми „Кода Импекс: Страйпс & Старлинг“.

Малко подробности от ашрама: Често – разказът е написан в края на февруари, 2017, и беше представен за пръв път на четенето „Обявяването на серия №“ през март – споменавам, че разказът е част от бъдещия ми роман. Кой от всички, Хосе?

„Кода Импекс“, романът, трябваше да бъде удостоен с честта да стане втората ми книга. От друга страна „Страйпс & Старлинг“, сборникът, също трябваше да бъде втората ми книга. Вместо това „Вазев“, повестта, се превърна във „Вазев“, романа (хаштаг работно заглавие, хаштаг скоро по книжарниците от хаштаг изд. „Сиела“, 2018), но не и преди това, в края на 2016 г., от новооткриващо се издателство (което засега ще остане Неназовано) да се свържат с мен и да ми предложат отличен хонорар за young adult, или т.нар. „юношески“, роман на каквато поискам тема, стига да е на шпионска тема, който вместо това извърши изненадваща маневра, за да се превърне в YA в жанра киберпънк/биопънк с работно заглавие „Мегакорп“.

Ако дотук не сте се объркали, ви поздравявам за високия коефициент на интелигентност. Аз трябваше да въведа някакъв ред още през май, когато изпитах момент на несигурност.

За щастие, моментът отмина и ето ме сега, отговорен човек с подписани договори, работни ангажименти и приоритети. Може дори, когато си подавам данъчните декларации идните няколко години, освен в „преводачески“ да има нещичко и в графата „писателски“ доходи благодарение на коректните издатели, със и за които работя.

„Кода Импекс“ е роман, който обмислям с особено удоволствие, и никак не ми се искаше да го оставям временно настрана. Както и „Вазев“ обаче, който – да му отдадем дължимото все пак – обмислям още от 2015 г., „Кода Импекс“ изисква внимателни и изчерпателни проучвания, които не само го правят по-истински, но и безмилостно го развиват с всяко ново парченце информация. Надявам се само да не канибализира „Страйпс & Старлинг“ – най-амбициозната от всичките ми замислени книги, която, откровено казано, ще изисква шесто чувство и, много вероятно, академична степен по американски история, поп-култура и литература, за да се получи така, както го виждам в най-смелите си блянове.

Поредността на издаване във всичко това?

  • Вазев (Сиела, 2018)
  • Мегакорп (Неназовано издателство, 2018)
  • Кода Импекс (без уточнен издател, година Х)

Многоточието е едногодишна ваканция.

Ако „Кода Импекс: Страйпс & Старлинг“ ви хареса (още веднъж линк към разказа), то в смисъла на романа, с който кореспондира активно, съществува още една история, може би малко по-смешна, но не по-малко неотстъпчива и пряма в отношението към героите си. Ще я откриете в графата Публикации онлайн – веднага се забелязва коя е.

Дисклеймър: Хартиената лястовица е символът на новото интернет списание „Свободно поетическо общество“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *