Състоянието на сборището от трубадури

Широк плакат на конкурса
Конкурс за кратък разказ „Агоп Мелконян“

 

Малко, но значимо чудо. Електронно списание „Сборище на трубадури“ и семейство Мелконян за седма поредна година обявяват конкурс за кратък фантастичен разказ по повод годишнина от рождението на Агоп Мелконян.

Зад кулисите на този конкурс в списанието се случват и други интересни неща. Например вчера приключиха годишните избори за редакционен съвет.

Или пък – от няколко седмици си скубя косите как да намаля още и още натоварването на хостинга, където се помещава списанието. Последното никак не е приятно, защото покрай конкурсите стандартно имаме висока посещаемост, но проблемът е, че с времето неусетно сме станали център на вселената за хиляди ботове, които обхождат със и без разрешение всяко ъгълче на сайта. Бяха разменени не един и два мейла със съпорта и всеки път ми ставаше по-лошо от предния. Алтернативата е да преминем на по-скъп хостинг план, а това не е лесно (евтино) решение за едно некомерсиално списание.

Отделно като част от работата ми в редакционния съвет (с дните ми на главен редактор в списанието е приключено завинаги и се фокусирам върху поддръжка и дребни редакторски занимания) съм се заел с малка инициатива, която ще включва работа с автори и заплащане на относително прилични хонорари за разказ. Засега първите двама са Елена Павлова и Мартин Петков. За съжаление инициатива се забави значително с няколко месеца и нямам никаква идея кога ще я подновя, но очаквам да е през 2018 година.

Не на последно място реорганизирахме вътрешния сайт на списанието и набираме автори. В момента mag.trubadurs е един от любимите ми проекти, където протичат много експерименти, които ще се появяват поетапно на страниците на основния сайт на „Сборище на трубадури“.

Но да се върнем на главната тема – конкурса на името на Агоп Мелконян. Правилата не са променени. Съставът на журитата е поразместен, но добре познат и високо препоръчан. Доказали сме, че ползите за отличените не се изразяват в парични размери (по този въпрос сем. Мелконян са пределно ясни и имам основание да се съглася с тях), но са видими. 1500 думи не са много, но са приблизително 5 стандартни машинописни страници и може да се постигне добър баланс, ако уменията ви клонят към късата или дългата проза. И в журитата има достатъчно хора, които наистина се интересуват не само от разказа ви, но и от уменията и потенциала, които имате като настоящ или бъдещ писател. Участвайте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *